Полезна информация за прането

Най нова:

Кога се слага омекотител в пералнята?

Омекотители за дрехи са вече доста популярен и често използван продукт от хората при прането както ръчно така и машинно в пералня.

Омекотителя се поставя преди стартиране на работа на пералнята в съответното отделене. Обикновенно отделението е маркирано с текст на английски "Fabric Softener/Softener" или съответно думата омекотител на чужд или български език. Обикновенно самото отделение е лесно разпознаваемо и различимо останалите 2 за перилен препарат и предварително накисване. Самото отделение е с допълнително вградена конструкция от пластмаса. Зареждайте винаги предварително необходимата дозировка от омекотител преди пускане на програмата за изпиране.

С какво помагат омекотителите за дрехи и защо да ги използваме?

 • Омекотяване на тъканите - Основна роля на тези препарати е именно да омекотяват тъканите за да може дрехите да са удобни за носене и меки на допир с кожата.
 • Намаляване на статичността– често дрехите при изпиране се наелектризират и тъканите изглеждат сякаш са под напрежение. Омекотителя спомагат да предотвратява този процес и дрехите, които перете да бъдат в нормалното си състояние.
 • Ароматизиране– Не на последно място имат и сериозна роля в ароматизирането на дрехите. Това си свойство дължат на леко по-голямото количество на концентрация на парфюмни съставки във формулата сравнено с перилният препарат. Те успяват да се справят качествено в ролята си на заключващи парфюмен аромат било то флорален, плодов, с морски, с планински или други ароматни нотки. Омекотителя влиза в допир с дрехите след като перилният препарат е вече отмит и това позволява те да приложат финалният допир при нанасянето на аромата.

Рисковете от употребата на омекотители разбира се не липсват - макар и малко те се свеждат до: 1. Хора с чуствителна кожа и непоносимост към изкуствени оцветители и парфюмни съставки - тук разбира се има решение от производителите като се предлагат омекотители съобразени с чувствителността на кожата и такива, които съответно са дерматологично тествани и безопасни за употреба. 2. Прекомерната употреба на омекотител може да доведе до това тъканите да са по поддатливи на възпламеняване - в този случай дрехи с етикет огне-устойчиви не бива да се перат с омекотител.

Какви са ползите и предимствата на омекотителя при гладене и какво представляват модерните омекотители?

Омекотителите за пране оказват голям принос и за предотвратяването на образуване на много гънки по дрехите след изпиране. В допълнение дрехи, които са третиране с омекотител се изглаждат много по-лесно от тези които не са.

За да стигнем до модерните омекотители те разибра се са извървели своят дълъг исторически път от препарати с до между 2-6% активни съставки основно на водна основа до днешните концентрирани и висококонцентрирани с до 15% активни катионни съставки.

Може да разгледате нашата категория с предложения.

Още статии:

Специалистите в изпирането на белите дрехи и как да се възползваме максимално от тях?

Перилните препарати в наши дни имат най-различни специализации за да отговорят на нарастващите нужди за безупречно изпиране на най-различни видове дрехи. Нека разгледаме като за начало класическият вариант за изпиране на бели дрехи.

Традициите и иновациите както и непрестаните разработки и инвестиции от страна на производителите ни носят плодовете на все по-съвършени формули, по-ефективни, по-продуктивни и икономични. Бялото пране не е малко като обем в средностатистическото домакинство - то включва покривки, завивки, одеала, кърпи, халати и изобилие от дрехи от класическата бяла риза, през стилната бяла рокля до свежите бели дънки и тениски. За да подсигурим освен тяхната чистота - имаме нуждата разбира се да ги запазим ярко бели, свежи и изглеждащи като нови за възможно най-дълго време. Белият цвят подобно на всеки друг търпи промени в яркостта си - силно се влияе от слънчевите лъчи (които водят до пожълтяване-посивяване), лесно се запечатват петна и са видими и с просто око - именно всичко това води до все по-силни и мощни перилни препарати за бели дрехи.

Перилните препарати за бяло пране споделят една мисия, но имат много различни подобрения!

 • С добавени сода бикарбонат или с добавка препарат за петна - В помощ за почистването понякога не е достатъчен самият перилен препарат и ензимите налични в неговата формула - за това редица производители използват добре познати ни съставки като содата за хляб във формулата си или пък разчитат на доказана химична формула от препаратите си за петна.
 • Обогатени с обезмаслител– самият почистващ препарат е известен с безкомпромисната си сила при отстраняване на силни замърсявания от мазнини, масла и други трудно разтворими и упорити замърсявания. Редица перилни препарати го използват като добавка във формулата си за да бъдат максимално ефективни като разбира се резултатите са налице.

  Шантеклер Марсилия с добавен марсилски сапун

  Шантеклер Мусчио Бианко с аромат на бял мускус

  Шантеклер Лаванда със свеж лавандулов аромат

 • Марсилски сапун– Комбинация на традиционното (сапун) и модерното гел за пране ни предоставя високоефективна симбиоза в мисията изпирането на дрехи. Марсилският сапун е добре познат продукт с над 100 годишна история - той има безпорни качества при отмиването на замърсявания както и предоставя спецефичен аромат, който аромат някои хора намират за приятен други не. Шантеклер традиционно използват тази добавка - налична е и също така в препаратите на Спума Ди Шампаня.
 • Антибактериално, антимикробно и хигиенизиращо– са подход, който се използва от някои производители в техните перилни препарати. При изпиране се елиминират микроби, бактерии и други вируси които може да са полепнали по тъканите на дрехите. Сред марките посочили употреба им са Дженерал с препарата си Фресчеза Игиене, Диксан с техният представител Пулито Игиене, както и Аче Класико с новата формула.
 • С технология против неприятни миризми– белите дрехи освен всичко друго могат да се използват и за спорни активности, които ги напояват значително с пот. Може да носим и белите си дрехи на силно упушени места от цигарен дим, барбекю или други. Всичко това води до попиване дълбоко на тези миризми в тъканите на дрехите и като в помощ със справянето на този проблем идват препаратите с горепосочената технология. Добре познати препарати тук са този на Деокс и подходящият за спортни дрехи Деок Екшън на Шантеклер.

Най-характерният и почти винаги наличен елемент в състава на формулата на течните перилни препарати за бяло пране е оптичният избелите или оптичните избелители. Те представляват химичен елемент, който абсорбира светлината в ултравиолетовите и виолетови диапазони (340-370 нанометра) от електромагнитният спектър и заменят със светлина във синят спектър (420-470 нанометра) посредством феномена флуоресценция. Те заместват във формулата предишно познатите сини агенти, които имат сходно действие но не са толкова успешни при запазването на белият цвят.

При какви програми да перем нашите бели дрехи?

Белите дрехи позволяват да се перат на високи температури на водата 40-60 градуса. Високите температури спомагат и за по-ефективното почистване и разтваряне на препарата. Въпреки това новите перилни препарати предлагат технология при, която активните химични вещества се разгражда и при ниски температури от 30 градуса - това нововъведение ни позволява да изпираме по-слабо замърсени дрехи като в същото време щадим значително здравината на тъканите и в допълнение не без от значение правим самият процес на изпиране природосъобразен като хабим по-малко енергия.

Може да разгледате нашата категория с предложения.

видове перилни препарати за бяло пране Даш Класико 33 пранета Дженерал Фресчеза Игиене 28 пранета Дженерал Фресчеза Игиене 60 пранета Деокс Класико 20 пранета Даш Професионален за бяло 80 пранета Диксан Пулито Игиене 18 пранета Даш Класико 26 пранета Аче Талко 27 пранета Соле Вениш 29 пранета Шантеклер Бикарбонато 30 пранета Спума Ди Шампаня Фреско Пуро 36 пранета

Предстои..

Предстои..

Последвайте ни и в социалните мрежи

Casapulita във Фейсбук Casapulita в Линкедин Casapulita в Ютуб Casapulita в Инстаграм Каса Пулита в Пинтерест Каса Пулита в Гугъл
Запазени права © Каса Пулита ЕООД, ЕИК:207368314, гр.София, бул.България 60Б, тел: 0878708787, email: info@casapulita.bg || Всички цени посочени на сайта включват ДДС..